Mizeria zimowa z kurkumą
Składniki :
– 5kg ogórków
-1/3 szklanki soli
-1 opakowanie kurkumy 20g
-1 duża papryka czerwona
-2 duże cebule
-2 opakowania gorczycy
Zalewa:
-650 ml wody
-2,5 szklanki octu
-1 kg cukru
Ogórki obieramy se skóry i kroimy w plasterki. Pokrojone ogórki zasypujemy solą i kurkumą, mieszamy wszystko dokładnie. Tak przygotowane ogórki przyciskamy w misce talerzem i odstawiamy na 2 godziny, mieszając po godzinie aby smaki sie zmieszały. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Do każdego słoika wsypujemy łyżeczkę gorczycy, łyżeczkę cebuli i papryki. Kiedy ogórki będą gotowe przekładamy je do słoików razem z sokiem , ktory wyciekł z ogórków. Na wierzch każdego słoika układamy pozostałą cebulę i paprykę. Zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy ogórki. Dobrze zakręcamy i każdy słoiczek pasteryzujemy 5 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Z podanych proporcji wyszło mi 20 niedużych słoików.
Smacznego ! ! !