Mizeria zimowa z kurkumą

Składniki :

– 5kg ogórków 

-1/3 szklanki soli

-1 opakowanie kurkumy 20g

-1 duża  papryka czerwona 

-2 duże cebule

-2 opakowania gorczycy

Zalewa:

-650 ml wody

-2,5 szklanki octu

-1 kg cukru

Ogórki obieramy se skóry i kroimy w plasterki.  Pokrojone ogórki zasypujemy solą i kurkumą,  mieszamy wszystko dokładnie.  Tak przygotowane ogórki przyciskamy w misce talerzem i odstawiamy na 2 godziny,  mieszając po godzinie aby smaki sie zmieszały. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Do każdego słoika wsypujemy łyżeczkę gorczycy, łyżeczkę cebuli i papryki. Kiedy ogórki będą gotowe przekładamy je do słoików razem z sokiem , ktory wyciekł z ogórków. Na wierzch każdego słoika układamy pozostałą  cebulę i paprykę. Zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy ogórki. Dobrze zakręcamy i każdy słoiczek pasteryzujemy 5 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Z podanych proporcji wyszło mi 20 niedużych słoików. 

Smacznego ! ! !

Similar Posts