Patelnia żeliwna. Czy warto ją kupić? – .

Patelnia to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Na rynku obecnie jest wiele rodzajów tego naczynia kuchennego i wybór jest naprawdę trudny. Łatwo zagubić się w gąszczu ofert. Wybierając nową patelnię, warto jednak wziąć pod uwagę kilka elementów. 

Patelnie mają to do siebie, że się zużywają. Garnki są znacznie trwalsze, a te dobrej jakości mogą nawet przechodzić z pokolenia na pokolenie. Oczywiście jeżeli będą odpowiednio zadbana i użytkowane. Inaczej sprawa ma się właśnie z patelniami, których w swoim życiu kupicie co najmniej kilka sztuk. Jaką patelnię zatem kupić. 

Patelnia teflonowa

Patelnie wykonane z teflonu, to chyba jedne z najpopularniejszych na rynku. Są mocno konkurencyjne na rynku, ponieważ kuszą klientów swoją stosunkowo niską ceną i dostępnością. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że szybko się nagrzewają, jednak trzeba uważać, żeby ich nie przegrzać, ponieważ mogą się odkształcić. Można na nich smażyć praktycznie bez użycia tłuszczu. Wystarczy jedynie delikatnie spryskać powierzchnię smażenia, lub nalać kilka kropelek oleju. Potrawy podczas smażenia nie przywierają do dna patelni. Jednak patelnie wykonane z teflonu, są mało odporne na zarysowania dlatego, musimy używać do nich specjalnych silikonowych szpatułek, aby nie zniszczyć powłoki. Niestety też, związki zawarte w teflonie nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia. 


Patelnie żeliwne to produkty znane od wielu dziesiątek lat. To chyba jedynie, które właściwie użytkowane mogą przejść z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwie mają one wysoką cenę, ale biorąc pod uwagę czas, przez jaki będą nam służyć, na pewno są warte tych pieniędzy. Żeliwo, z jakiego wykonane są takie patelnie, jest praktycznie niezniszczalne. Ich zaletą jest zdecydowanie to, że są wielofunkcyjne. Ze względu na odporność na wysokie temperatury mogą być używane również do zapiekania w piekarniku. Minusem jest, że trzeba uważać na nagrzewające się rączki, oraz brak powłoki non-stick. Przez to musimy używać więcej tłuszczu. Jednak brak jakichkolwiek sztucznych materiałów odwdzięczy nam się wspaniałym smakiem potraw. Takie patelnie są idealne do  duszenia mięs czy warzyw, które chcemy później jeszcze włożyć na kilka minut do piekarnika. Można na nich wykonywać tak zwane dania jednogarnkowe. W mojej kuchni również znajduje się taka patelnia, która doskonale mi służy i właśnie podczas przygotowania mięs sprawdza się najlepiej. Swoją patelnię marki Lodge znalazłam w Decofire. Cena też nie jest wygórowana, a zapewniam, że będzie Wam ona służyła przez kilkanaście lat. Jeżeli w przypadku patelni żeliwnych chcielibyście ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, to idealna będzie w tym przypadku patelnia grillowa. Możecie przygotowywać na niej zarówno mięso, jak i warzywa praktycznie beztłuszczowo, a w środku zimy poczuć smak grilla. Tutaj mam dla Was mój typ jeżeli chodzi o taką patelnię: Patelnia żeliwna grillowa Lodge. Jedynym minusem patelni żeliwnych jest to, że sporo ważą. 

Patelnie ceramiczne mają wiele zalet. Są lekkie, ich powłoka nie przywiera i ceny również zazwyczaj są przystępne. Są odporne na wysokie temperatury, a materiał, z jakiego są wykonane, jest całkowicie przyjazny dla zdrowia. Jeżeli chodzi i powłokę ceramiczną to nie jest ona całkowicie odporna na zarysowania i trzeba zaopatrzyć się w silikonowe szpatułki. Chociaż patelnie tego typu łatwo się czyszczą, to niestety ceramiczna powierzchnia smażenia po pewnym czasie może ściemnieć, co nie wygląda zbyt estetycznie. 

Patelnie stalowe należą do produktów profesjonalnych i zazwyczaj są używane przez szefów kuchni. Z taką patelnią trzeba umieć się obchodzić. Służą one zazwyczaj do przygotowywania mięs na sporej ilości tłuszczu. Są ciężkie, długo się nagrzewają, ale są niebywale trwałe i odporne na uszkodzenia. W domowych warunkach mogą się jednak nie sprawdzić 

Similar Posts