Zdrowe przekąski od Targroch
Często w ciągu dnia sięgam po różne przekąski. Pracy przy komputerze zawsze towarzyszy kawa i jakaś przekąska. W czasie ciąży podjadałam zazwyczaj drożdżówki, rogaliki lub kawałek ciasta. Wieczornej książce lub serialowi również towarzyszyła zawsze jakaś słodycz. Postanowiłam jednak zmienić swoje przyzwyczajenia.
Nie zrezygnowałam całkowicie ze słodyczy bo za bardzo kocham czekoladę, ale postanowiłam ograniczyć łakocie i zastąpić je wartościowymi przegryzkami.
Świetną alternatywą dla słodkich przekąsek kazały się być orzechy oraz pestki. Od dawna wiadomo, że różnego rodzaju orzechy stanowią jedną z najzdrowszych przekąsek bowiem bogate są one w dobre tłuszcze i antyoksydanty.
MIGDAŁY
Posiadają one szereg właściwości prozdrowotnych. Zawierają duże ilości witaminy B2, witaminy E i błonnika. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ze względu na wysoki poziom witaminy B mają dobry wpływ na nasze włosy i paznokcie. Migdały pomimo iż zawierają sporą ilość tłuszczu pomagają w walce z nadwagą ponieważ regulują metabolizm i zapobiegają odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Migdały chronią nas również przed cukrzycą poprzez obniżanie wchłaniania glukozy w jelitach. Wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Mają również działanie przeciwdepresyjne.
PESTKI DYNI
Pestki dyni zawierają wiele witamin i minerałów, ale przede wszystkim są bogactwem kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich witaminę E, B1, B2, B6, A, C, D. Mają bardzo dobry wpływ na nasze nerki, ponieważ zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Są pomocne w okresie napięcia przedmiesiączkowego, ponieważ łagodzą wszystkie związane z nim objawy. W pestkach dyni znajdziemy także spore pokłady potasu, cynku, beta-karotenu i selenu. Nasiona te są również bardzo bogatym źródłem białka. Podobnie jak migdały są zalecane w walce z cukrzycą : zawierają białka, które stabilizują poziom cukru we krwi. Zdrowe tłuszcze, błonnik oraz antyoksydanty zawarte w pestkach pozytywnie wpływają na nasze serce zmniejszając ryzyko zawału, zatrzymania akcji serca, pomagają także regulować ciśnienie krwi. Są wspaniałą wieczorną przekąską dla osób mających problem ze snem, zawierają bowiem tryptofan. Jest to aminokwas, który organizm zamienia w serotoninę, czyli naturalny środek nasenny. Garść pestek wieczorem zapewni nam zdrowy sen. Spożywanie pestek dyni wpływa również na nasz układ odpornościowy. Zwarte w nich Antyoksydanty, oraz fitochemikalia regulują pracę układu odpornościowego, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji wirusowych takich jak przeziębienie czy grypa. Zawierają duże ilości żelaza dlatego są polecane osobą chorującym na anemię.
ORZECHY WŁOSKIE
Uznawane są najzdrowsze orzechy. Zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż wszystkie inne dostępne na rynku orzechy. Wystarczy zaledwie 7 orzechów dziennie by dostarczyć organizmowi całą masę witamin, przeciwutleniaczy, białek, minerałów i błonnika. Zawarte w nich przeciwutleniacze działają nawet do 15 razy silniej niż witamina E. Zawierają aminokwas L-argininę, który pozytywnie wpływa na układ naczyniowy u osób z chorobami serca. Spożywanie orzechów włoskich pomaga również utrzymać poziom cholesterolu na właściwym poziomie. Pamiętajcie również, że 90% cennych antyoksydantów znajduje się w skórce orzecha, mimo iż ma ona gorzkawy smak warto jest się powstrzymać od jej obierania.
PESTKI SŁONECZNIKA
Są one jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Zawierają fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią nas przed chorobami serca a nawet rakiem. Jeżeli żyjesz w stresie to słonecznik jest przekąską dla Ciebie, ponieważ jest bogatym źródłem magnezu. Są bogatym źródłem selenu, który pełni istotną rolę w budowaniu odporności organizmu pomaga on bowiem zwalczać wirusy i bakterie. Pestki słonecznika są również bardzo dobrym źródłem białka. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach słonecznika mają pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Ponadto dzięki zawartym w słoneczniku witaminom wspomagamy nasz wzrok, dbamy o piękną cerę i wzmacniamy kości.
Czytając o wszystkich drogocennych właściwościach nie macie już chyba wątpliwości, że warto jest włączyć do swojego menu. Tym bardziej jeżeli chcecie tak jak ja zamienić słodycze na zdrowsze przekąski. Co mnie bardzo ucieszyło również dzieciaki z łatwością przekonały się do pestek i orzechów. Oskar szczególnie upodobał sobie słonecznik, który dosypuje do jogurtu naturalnego, oraz migdały, które traktuje jak cukierki.
My swoje pyszności zamówiliśmy jak zwykle od Targroch. Klikając w obrazek przeniesiecie się na stronę producenta.
SMACZNEGO 🙂