Zdrowy podwieczorek z BioIndygo.pl
Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem, który bardzo często gości w mojej kuchni. Tradycyjne racuchy pewnie zna każdy, ale ja postanowiłam podać je w zdrowszym wydaniu. Racuszki na bazie serka waniliowego a jako dodatek pyszny syrop klonowy. Smacznie i zdrowo!
Zazwyczaj podaję racuchy z cukrem pudrem lub sosem z owoców. Dzisiejszy podwieczorek pozwoliłam sobie urozmaicić i jako dodatek podałam syrop klonowy. Syrop klonowy kojarzy mi się najbardziej z amerykańskimi pancakes, ale czy nie może być dodatkiem do naszych tradycyjnych racuchów? Może !!! Syrop klonowy i delikatne racuchy to duet idealny! Wyszło naprawdę pysznie, a co najważniejsze zdrowo!
Jak możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej syrop, który zamówiłam ze sklepu BioIndygo.pl w swoim składzie nie ma nic, oprócz samego syropu klonowego 🙂 Żadnych konserwantów, barwników, polepszaczy – samo zdrowie! Syrop klonowy nie bez przyczyny nazywany jest “płynnym złotem Kanady”. Zawiera bowiem bogactwo składników odżywczych: cynk, magnez, sole fosforu i manganu, wapń, witaminy z grupy B, H, PP, antyoksydanty, oraz kwas abscyzynowy. Syrop klonowy nie jest jedynie dodatkiem do deserów. Możemy używać go jako zamiennika cukru, np. do kawy, herbaty. Wspaniale sprawdzi się także jako dodatek do mięs.
Zamówiłam słoiczek o pojemności 170ml, ale już teraz wiem, że niebawem czekają mnie kolejne zakupy na BioIndygo.pl. Dzieciaki i tata zakochali się w smaku , a ja w walorach zdrowotnych syropu klonowego.
Moja rodzinka uwielbia takie podwieczorki, spróbujcie może i wy zasmakujecie w moim przepisie 🙂
Przeglądając ofertę sklepu znalazłam jeszcze kilka produktów, które postanowiłam wypróbować: batonik Dobra Kaloria, Olej kokosowy, oraz suplement diety z alg morskich – spirulinę.
Poniżej przepis na moje racuchy z syropem klonowym.
Składniki:
Dwa opakowania serka waniliowego
4 całe jajka
2 szkl mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
do smażenia olej kokosowy
Serki i jajka roztrzepujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste i lepkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej nakładamy łyżką niewielkie placuszki. Smażymy z każdej strony do zrumienienia na złoto. Jeżeli smażycie tak jak ja na oleju kokosowym, nie ma potrzeby osączania z tłuszczu. Jeżeli smażycie na zwykłym oleju, przed podaniem radzę położyć na chwilę na ręczniku papierowym. Gorące racuszki polewamy syropem klonowym.
Prawda, że proste i smaczne 🙂 A przede wszystkim zdrowe 🙂