Czym jest miód Manuka ? – .

Miód to nie tylko słodki przysmak. Znany jest on przede wszystkim ze swoich zdrowotnych właściwości. Miody spożywamy najchętniej jesienią i zimą, a to ze względu na ich dobroczynny wpływ na odporność organizmu. 

Rozróżniamy kilka rodzajów miodu. Zależy to głównie od tego z jakich roślin jest przynoszony do ula przez pszczoły. Miody różnią się między sobą smakiem, barwą, zapachem a nawet konsystencją. Każdy rodzaj ma też swoje unikalne zdrowotne właściwości. W tym artykule znajdziecie wszystkie właściwości Miodu Manuka.

Produkcja miodu Manuka – Manuka Health New Zeland 


Miody Manuka pochodzą prosto z Nowej Zelandii. Archipelag wysp Nowej Zelandii to teren, na którym wyjątkowo dba się o ekologię i środowisko naturalne. Znajduje się tam bowiem wiele gatunków roślin i zwierząt, które nie występują w innych rejonach świata. Są to tak zwane endemity i stanowią, aż 80%  wszystkich gatunków występujących na wyspach. Wśród unikalności przyrody dostrzeżono również niezwykłe właściwości pochodzącego z nowozelandzkich wysp Miodu Manuka. Cały proces produkcyjny Miodów Manuka odbywa się na terenie Nowej Zelandii co daje gwarancję oryginalności i najwyższej jakości produktu. Manuka Health New Zeland, to drugi co do wielkości producent Miodów Manuka na terenie Nowej Zelandii i lider w dostarczaniu tego produktu do Polski. Miody te często poddawane są niezapowiedzianym kontrolą, co ma za zadanie potwierdzenie spełniania wszystkich standardów jakości. Miód Manuka ma szereg zdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć go na stałe do naszej diety. Jego unikalność polega między innymi na zawartości methylglyoxalu (MGO). Powstaje on w trakcie dojrzewania i przechowywania Miodu Manuka z dihydroxyacetony (DHA) obecnego w nektarze kwiatów Manuka. Im dłużej miód zostaje przechowywany tym większa ilość DHA zostaje przekształcona w MGO. Każda partia wyprodukowanego miodu posiada unikalny certyfikat jakości. Warto również wspomnieć, że Nowa Zelandia jest jedynym krajem, który kategorycznie zakazuje stosowania antybiotyków i hormonów w przemyśle pszczelarskim. Ule umiejscowione są na dalekim, dzikim obszarze z dala o upraw rolniczych, dzięki czemu pszczoły nie są narażone na działanie pestycydów.

Właściwości zdrowotne Miodu Manuka

Miód Manuka wyprodukowany w 100% z krzewu Manuka ma za zadnie wsparcie organizmu. Miód ten działa korzystnie przede wszystkim na układ pokarmowy. Miód Manuka pozwala regulować florę bakteryjną jelit.  Jest szczególnie polecany w chorobach żołądka, nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, wrzodach żołądka oraz zespole jelita wrażliwego. Miód dzięki swoim silnym właściwościom przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym wykazuje znaczny wpływ na odporność organizmu. Jest on ponadto wykorzystywany w leczeniu trądziku, oraz wspomagająco przy leczeniu ran na skórze. Miód można spożywać bezpośrednio, dodać do wody lub do pokarmów. Najlepsze efekty przynosi spożywanie 2-3 łyżeczek miodu na czczo. Jeżeli chodzi o zmiany skórne należy nałożyć miód na ranę i zabezpieczyć ją opatrunkiem.


Przepis na racuchy z wykorzystaniem miodu Manuka

Składniki:

Dwa opakowania serka waniliowego

4 całe jajka

2 szkl mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

do smażenia olej kokosowy
Miód Manuka MGO 100

Serki i jajka roztrzepujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste i lepkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej nakładamy łyżką niewielkie placuszki. Smażymy z każdej strony do zrumienienia na złoto.  Jeżeli smażycie tak jak ja na oleju kokosowym, nie ma potrzeby osączania z tłuszczu. Jeżeli smażycie na zwykłym oleju, przed podaniem radzę położyć na chwilę na ręczniku papierowym. Gorące racuszki polewamy miodem Manuka. Kupując miód Manuka powinniśmy zwrócić uwagę na oryginalność produktu. Na rynku pojawiają się coraz częściej nieuczciwi producenci. Kupując miód Manuka Health New Zeland mamy gwarancję jakości oraz wszystkie stosowne certyfikaty. Sam miód ma bardzo intensywny aromat i smak, nie sposób pomylić go z innym miodem. Cena jest dosyć wysoka, ale idzie to w parze z jakością i skutecznością.

Similar Posts