Jak wybrać kawę?

Do powszedniego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej uruchomienia się na resztę dnia, a dla drugich ma być przyjemnością i bonusem do relaksu. We współczesnych czasach, gdy w sklepach jest ogromny wybór kaw, każdy chce pić tę najlepszą. Jednakże musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Bez względu na markę i cenę zawsze warto wybierać kawę ziarnistą. Co jednak zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co faktycznie lubisz, a ja pomogę nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.

Rodzaj kawy

Na ostateczny smak kawy w filiżance składa się wiele czynników. Jednym z nich jest jej odmiana. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą odmianę kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Z kolei robusta jest intensywniejsza w smaku oraz posiada większą zawartość kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów umieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica – 40% robusta. Kawy całkowicie składające się z ziaren arabiki będą dobre dla osób ceniących delikatny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z dużym dodatkiem robusty są przeznaczone przede wszystkim dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze odczucia smakowe i pragną się szybciej pobudzić.

Pochodzenie

 Duży wpływ na smak kawy ma również miejsce jej pochodzenia. Zależy to głównie od warunków klimatycznych, jakie występują w danym regionie. Warto wiedzieć, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice wyznacza zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

•             Kawy pochodzące z krajów amerykańskich cechują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te bardzo dobrze komponują się z mlekiem.

•             Ziarna afrykańskie cechuje wyraźnie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich ciekawy smak można dostrzec, pijąc je bez żadnych dodatków.

•             Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje głęboki, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.

Stopień palenia

Bardzo znaczącym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy nadają niezwykły styl surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również oddziałuje na finalny smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje lekko brązowy kolor, duża zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większy potencjał smakowy niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, w tym także obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i małą kwasowością. Metodę ciemnego palenia wykorzystują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.

Macie swój ulubiony gatunek kawy?

Similar Posts