Jak wyposażyć mały lokal gastronomiczny ? – .

Mały lokal gastronomiczny, to pomysł na całkiem dochodowy interes. Wystarczy nieduże pomieszczenie z zapleczem kuchennym, oraz dogodna lokalizacja i pomysł na autorską kuchnię. 

Kluczem do sukcesu może okazać się nie tylko usytuowanie w dobrym miejscu. Jednak warto zadbać o to, by znaleźć miejsce gdzie rozwinięta jest choćby niewielka infrastruktura. Nawet nieduży parking przed lokalem również będzie plusem. Jeżeli latem będzie możliwość wystawienia tzw. ogródka to możecie upatrywać w tym kolejnego źródła dochodu. 

Jeśli ograniczają Was fundusze, to pamiętajcie, że nie wszystko musi być nowe. Możecie sporo zaoszczędzić na przedmiotach, które nie wymagają gwarancji. Będą nimi na przykład meble. Nawet niewielkim finansowym nakładem można wykonać je samemu, lub kupić używane na targu staroci. Proste ławki i stoliki z palet, to świetny pomysł na własną aranżację wnętrza. Jeśli marzy Wam się inny klimat, to na pchlim targu można znaleźć nie jedną perełkę. 

Największym i najważniejszym wydatkiem będzie tutaj wyposażenie kuchni. Na tym niewiele będziecie mogli zaoszczędzić. Jednak lepiej zainwestować w nowy sprzęt, który będzie miał gwarancję i serwis. Jeżeli zamierzacie podawać kawę konieczny będzie dobrej jakości ekspres do kawy, wraz z młynkiem i spieniaczem do mleka. Musicie też wcześniej określić się ze swoim menu. Jeśli planujecie lokal typu fast-food to niezbędny będzie piec konwekcyjny. Przygotujecie w nim zapiekanki i wszelkie kanapki na ciepło. Upieczecie w nim też soczyste mięso. Przyda się również płyta grillowa – przyrządzicie na niej kotlety do hamburgerów lub kiełbaski. Frytki to podstawa każdego szanującego się fast foodu, więc nie może zabraknąć również dużej frytkownicy.

Jeżeli będzie to lokal typu slow-food, to musimy zadbać o całkiem inne wyposażenie. Tutaj kluczowe okażą się dobrze dobrane płyty grzewcze. Do wyboru macie różne rodzaje jednak z doświadczenia wiem, że świetnie sprawdzają się płyty indukcyjne. Gotuje się na nich dosyć szybko i są znacznie bardziej praktyczne w utrzymaniu czystości. Decydując się na tego typu kuchnię więcej trzeba będzie zainwestować w garnki, patelnie, czy choćby zastawę stołową. 

Pamiętajcie, że aby doposażyć swój lokal możecie starać się o różnego rodzaju dofinansowania z urzędu pracy. Warto też pomyśleć o współpracy z firmami, które w zamian za reklamę mogą zafundować np: parasolki do ogródka lub szyld. 

Similar Posts