Kotlety jajeczne – czyli czego by tu nie zrobić, żeby nie iść spać ;) – .
O: Mamooo jestem taki głodny!!!E: To co byś zjadł?O: Kotleciki z jajek.E: Teraz? O 21?O: Tak, teraz. Bardzo proszę. Emi tak bardzo proszę 🙂
No to robimy!!!!
Składniki:
-10 jajek
– pęczek koperku
– 20 dag żółtego sera
– czerstwa bułka
– sól
-pieprz ziołowy
– bułka tarta
– olej do smażenia
Jajka gotujemy na twardo – 9 sztuk. Koperek drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka drobno kroimy (ja ścieram na tarce jak ser – szybciej, wygodniej), do przygotowanych jajek dodajemy koper, namoczoną bułkę, starty ser, wbijamy surowe jajko, dodajemy przyprawy wg uznania. Wyrabiamy masę. Z powstałej masy formujemy kotleciki jak na mielone, panierujemy z obydwu stron w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni po 2 min. z każdej strony. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z podanych proporcji zrobimy 10 sporych kotlecików.
Takie to mój syn ma zachcianki przed snem 😉 Oczywiście zjadł pół kotlecika, po czym stwierdził, że jednak nie jest już głodny i idzie spać.
Smacznego !!!