Przepisy na sosy do grilla – .
Majówka jest niejako rozpoczęciem sezonu grillowego. Mimo, iż w tym roku pogoda nie za bardzo dopisała, to udało nam się zrobić szybkiego grilla.
Oprócz mięsa i kiełbas nie należy zapominać również, o tym że grillować możemy warzywa. Warzywa na grillu powinny wystąpić także w postaci sałatek. Tutaj najpopularniejsze są te, ze świeżych sezonowych warzyw. Wygrzane na słońcu pomidory i ogórki są w tym okresie niezastąpione. Oczywiście grill to również odpowiednie sosy. Zazwyczaj króluje ketchup i musztarda. Jednak jeżeli chcemy bardziej przyłożyć się do naszej uczty, to polecam zrobić własne domowe sosy.
SOS KOPERKOWY
Sos ten, a świetnie nada się do mięsa jak i sałatek warzywnych. Jednak trzeba uważać, bo nie jest to opcja fit. Najlepiej przygotować go wieczorem i wstawić na noc do lodówki, wtedy wszystkie smaki nabiorą na sile.
- 1 Pęczek koperku
- 80 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- 250 ml bulionu warzywnego
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
Koperek drobno posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, tak aby nie powstały grudki. Mąkę zmieszaną ze śmietaną rozprowadzić w bulionie, dodać koperek. Całość gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu ognia doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ten sos zawojuje nie tylko grilla. Możecie równie dobrze przyrządzić go do obiadu i podawać na ciepło.
Domowy sos barbecue, to must have każdego grilla. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak jest naprawdę niepowtarzalny.
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu cayene
Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Gdy będą już miały złoty kolor, dodajemy kolejne składniki. Całość dobrze mieszamy i gotujemy powolutku. Sos się zredukuje i zgęstnieje. Zazwyczaj trwa to jakieś 15 minut.
Gwarantuje Wam, że tak przygotowane domowe sosy zrobią furorę na każdym grillu. W sosie barbecue warto zamarynować karczek i pozostawić go na kilka godzin w lodówce. Takie mięso usmażone na grillu będzie bardzo kruche i aromatyczne.
Rozpoczęliście już sezon grillowy?