Przepisy na sosy do grilla – .

Majówka jest niejako rozpoczęciem sezonu grillowego. Mimo, iż w tym roku pogoda nie za bardzo dopisała, to udało nam się zrobić szybkiego grilla. 

Oprócz mięsa i kiełbas nie należy zapominać również, o tym że grillować możemy warzywa. Warzywa na grillu powinny wystąpić także w postaci sałatek. Tutaj najpopularniejsze są te, ze świeżych sezonowych warzyw. Wygrzane na słońcu pomidory i ogórki są w tym okresie niezastąpione. Oczywiście grill to również odpowiednie sosy. Zazwyczaj króluje ketchup i musztarda. Jednak jeżeli chcemy bardziej przyłożyć się do naszej uczty, to polecam zrobić własne domowe sosy.

SOS KOPERKOWY 



Sos ten, a świetnie nada się do mięsa jak i sałatek warzywnych. Jednak trzeba uważać, bo nie jest to opcja fit. Najlepiej przygotować go wieczorem i wstawić na noc do lodówki, wtedy wszystkie smaki nabiorą na sile.

  • 1 Pęczek koperku
  • 80 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz

Koperek drobno posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, tak aby nie powstały grudki. Mąkę zmieszaną ze śmietaną rozprowadzić w bulionie, dodać koperek. Całość gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu ognia doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ten sos zawojuje nie tylko grilla. Możecie równie dobrze przyrządzić go do obiadu i podawać na ciepło.

SOS BARBECUE

Domowy sos barbecue, to must have każdego grilla. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak jest naprawdę niepowtarzalny.

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayene

Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Gdy będą już miały złoty kolor, dodajemy kolejne składniki. Całość dobrze mieszamy i  gotujemy powolutku. Sos się zredukuje i zgęstnieje. Zazwyczaj trwa to jakieś 15 minut.

Gwarantuje Wam, że tak przygotowane domowe sosy zrobią furorę na każdym grillu. W sosie barbecue warto zamarynować karczek i pozostawić go na kilka godzin w lodówce. Takie mięso usmażone na grillu będzie bardzo kruche i aromatyczne.

Rozpoczęliście już sezon grillowy?

Similar Posts