Różne metody parzenia kawy, czyli czy na pewno potrzebuję ekspresu? – .

Istnieje przeświadczenie, że do zrobienia pysznej kawy bezwzględnie konieczny jest kosztowny ekspres automatyczny, który zrealizuje za nas całą pracę. Rzeczywiście ekspresy do kawy są w stanie przenieść kawiarniane specjały do naszego domu, lecz niekoniecznie są niezbędnym urządzeniem do przygotowania kawy. Dziś zademonstruję kilka technik parzenia kawy, które są znacznie tańszą opcją dla ekspresu i gwarantują nam niesamowite doznania smakowe.

Kawiarka

Kawiarka znana jest również pod nazwą makinetka, kupres, kafetiera bądź po prostu czajnik Moka. Jest to włoskie urządzenie, które cieszy wielbicieli kawy już od lat 30 ubiegłego wieku. Wyglądem przypomina nieskomplikowany czajnik i składa się z trzech podstawowych części – dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz górnego zbiornika na finalny napar. Obecne czajniczki niewiele różnią się od pierwszego egzemplarza.

Kawiarka podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, jednak jest ono znacznie niższe, bo nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy w kawiarce niezbędne jest źródło ciepła. Na rynku możemy wyszukać urządzenia dedykowane do palników gazowych i do płyt indukcyjnych.

Użycie kawiarki jest banalnie proste, a rezultaty są niewiarygodne. Dolny pojemnik należy napełnić wodą tuż pod zaworek bezpieczeństwa, do sitka wsypać zmieloną kawę, całe urządzenie mocno skręcić i ustawić na palniku. Po paru minutach dostaniemy wyrazisty oraz intensywny napar, który znacznie przypomina włoskie espresso.

Kawiarki mają swoich zwolenników na całym świecie dzięki temu, że w niezwykle prosty sposób pozwalają przyrządzić przepyszną kawę, a ich ceny nikogo nie odstraszają.

Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia swoją ogromną popularność zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, więc całkiem niedawno. Pozwalają sporządzić wysokiej jakości kawę o czystym, niezaburzonym smaku oraz co bardzo ważne bez fusów. Drip, chemex oraz aeropress to narzędzia, które prócz atrakcyjnego naparu zapewniają świetną zabawę. Do parzenia w nich stosuje się szczególnie wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których potrafią wydostać najlepsze właściwości smakowe.

1. Chemex

Chemex to szklane narzędzie, które kształtem przypomina wazon na kwiaty. Opracował go chemik Peter Schlumbohm w 1941 roku, a chemex tak bardzo zakorzenił się w amerykańskiej kulturze, że jest eksponowany w nowojorskim Museum of Modern Art.

Chemex pracuje na zasadzie przelewu, a do parzenia w nim kawy używa się papierowych filtrów, które oddzielają fusy od naparu. Bardzo istotne podczas parzenia kawy tą techniką jest stosowanie się do kilku reguł. Musimy zachować właściwe proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura wody powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4 minut.

2. Drip

Drip to narzędzie, które funkcjonuje na bardzo podobnej zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych filtrów, które oddzielą fusy od naparu. Drip z kształtu przypomina lejek i może być wykonany ze stali, szkła lub tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów słynie japońska firma Hario, która wytwarza te wspaniałe zaparzacze do kawy już ponad sto lat.

Jeżeli chcesz zaparzyć doskonałą kawę w dripie, musisz stosować się do niezmiernie istotnych zasad tak samo, jak w przypadku chemeksa. Zalecana ilość kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której temperatura powinna wynosić 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać około 3 minuty.

3. Aeropress

Aeropress to stosunkowo nowe narzędzie, które działaniem znacznie różni się od wspomnianych wcześniej chemeksa i dripa. Plastikowy przyrząd, który wyglądem przypomina dużą strzykawkę i funkcjonuje na tej samej zasadzie, został opracowany w 2005 roku.

Przygotowanie kawy w aeropressie na samym starcie może rodzić drobne problemy, lecz z czasem staje się to nawykiem, od którego nie można się odzwyczaić. Składa się z trzech kluczowych części – cylindra, sitka i tłoku z gumową uszczelką.

Tak jak każda metoda alternatywna ma swoje reguły, tak również w przypadku aeropressu musimy się do nich stosować. Na przygotowanie całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o temperaturze 88-94˚C. W pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i wsypać świeżo zmieloną kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitkiem z papierowym filtrem. Teraz wystarczy ulokować aeropress na dzbanku bądź szklance i jednostajnym ruchem przepchać cały napar. Czas parzenia powinien wynosić blisko 2,5-3 minuty.

Każda z wymienionych metod parzenia pozwala na sporządzenie wyjątkowej kawy, która zachwyci swoim smakiem i aromatem. Jeśli interesuje Cię kawa wysokiej jakości, a nie zamierzasz inwestować w drogie narzędzie, to właśnie przedstawiłam Ci idealne alternatywy, na które warto zwrócić swoją uwagę.

W jaki sposób parzycie swoją ulubioną kawę?

Similar Posts