Zapiekanka z serowym beszamelem – Międzynarodowy Dzień Sera – .

27 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sera. Z tej okazji postanowiłam podrzucić Wam przepis na pyszną zapiekankę z wykorzystaniem moich dwóch ulubionych serów. W moim domu wszyscy są miłośnikami serów, jednak największym ich smakoszem jest mój mąż.

W mojej lodówce zawsze można znaleźć różne rodzaje serów. Sery są bowiem nie tylko pyszne i różnorodne, ale także bardzo zdrowe. Znajdziecie w nich z takie witaminy jak: D, E, B, oraz minerały: wapń, cynk, miedź. Ser jest produktem, który poprawia nasze samopoczucie, a to ze względu na zawartość tryptofanu. Jest to aminokwas, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Zatem zajadając sery jesteśmy nie tylko syci, ale również szczęśliwi 🙂 Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na zapiekankę, która często gości w moim domu. Robię ją zazwyczaj, gdy mamy ochotę na ciepłą kolację. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a jednocześnie jest pyszna i sycąca.

Zapiekanka makaronowa pod serowym beszamelem

Składniki:

  • filet z kurczaka (1 sztuka)
  • makaron (150 g)
  • brokuł ( 1 sztuka )
  • ser Chedar Wykke Mature
  • ser Gorgonzola Dolce marki IGOR
  • mleko 1,5 szkl
  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • przyprawa do kurczaka
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Filet z kurczaka kroimy w większa kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i marynujemy w sosie sojowym. Ja używam do tego gotowej, naturalnej kompozycji przypraw i ziół. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim mięso na złoty kolor. W tym czasie gotujemy makaron al-dente i blanszujemy brokuł.

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Teraz możemy przygotować beszamel. 2 łyżki masła rozpuszczamy w małym rondlu, do masła dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy. Po połączeniu składników dolewamy mleko i wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego aksamitnego sosu. Na koniec doprawiamy beszamel szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i dosypujemy garść startego sera Chedar Wykke Mature.


Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą zapiekankę. Na wierzch kruszymy ser Gorgonzola Dolce, który nada ciekawego smaku naszej zapiekance. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i zapiekamy naszą potrawę przez 20 minut. Jeżeli lubicie zapieczoną serowa skorupkę tak jak ja, to polecam na 1 minutę, na sam koniec włączyć funkcję grilla. 


Zapiekankę przygotujecie, razem z pieczeniem, w ciągu 30 minut. Jest to szybka i bardzo treściwa potrawa. Przepis jest banalnie prosty i nada się nawet dla kogoś kto przygodę z gotowaniem dopiero rozpoczyna.  Idealna nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych domowników. Ja podaję ją bez żadnego dodatkowego sosu. Serowy beszamel sam w sobie jest po prostu przepyszny. Możecie go wykorzystać do wszystkich rodzajów zapiekanek, a nawet do lasagne. Wyśmienicie smakuje również w połączeniu z typowo warzywną zapiekanką. 

Lubicie domowe zapiekanki? Jaki rodzaj sera jest Waszym ulubionym ?

Jestem ciekawa, czy takie serowe pyszności znajdą się na czekającej mnie uroczystości. W najbliższym czasie wybieram się na pierwsze urodziny chrześniaka. Prezent na roczek to nie lada wyzwanie. Dzieci maja teraz praktycznie wszystko, więc ciężko zaskoczyć malucha czymś nietypowym. Dla mnie ważne jest także fakt, aby z takiego dnia dziecko miało dla siebie jakąś pamiątkę. Wiele firm oferuje grawerowane prezenty, które nawet za kilkadziesiąt lat przypomną dzień pierwszych urodzin. Może to być na przykład album na zdjęcia z dedykacją. Później można w nim schować zdjęcia z uroczystości. Fajnym pomysłem są także szkatułki na skarby malucha. Jeżeli chcecie coś bardziej kosztownego to polecam również grawerowaną biżuterię dla najmłodszych.

Similar Posts